http://www.biblia-ksiega-faktow.darmowefora.pl

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!


Autor Wątek: Kącik Kulinarny....  (Przeczytany 2742 razy)

Mateusz

  • Bibia-Księga-Faktów
  • Administrator
  • Aktywny użytkownik
  • *****
  • Oceniam +3/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 161
    • Zobacz profil
Kącik Kulinarny....
« dnia: Luty 14, 2015, 12:28:26 »

Wszystko na temat kuchni. Możemy, dzielić się swoimi pomysłami na dobre dania, na temat wypieków itd....



« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:59:43 wysłana przez Mateusz »
Zapisane
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...

Salomon

  • Moderator Globalny
  • Nowy użytkownik
  • *****
  • Oceniam +2/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Kącik Kulinarny....
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2015, 20:40:55 »

[img[[/b]http://[/img]Pyszne i proste do przyrządzenia kotlety z ryżu :           " KOTLETY Z RYŻU  "

                         
2,3 woreczki ugotowanego ryżu     
2 jaja ugotowane na twardo
1 jajo surowe
2 łyżki koperku i natka pietruszki
1,2 łyżka margaryny                                                                            WYKONANIE


Drobno posiekać jaja i wymieszać z ryżem,dodać jajo surowe ,łyżkę lub dwie margaryny ,siekaną zieleninę oraz przyprawy.Z masy formować kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć.    Smacznego :) [size=78%] [/size]
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:59:24 wysłana przez Mateusz »
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)

Salomon

  • Moderator Globalny
  • Nowy użytkownik
  • *****
  • Oceniam +2/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Kącik Kulinarny....
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2015, 21:01:12 »

Coś do po rannej kawy :


Składniki:                                                                              "Różowe Ciasto"
6 jajek
1szk. cukru
1szk. oleju (można dodać margarynę)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1szk. mąki
1szk. kisilu wiśniowego w proszku
    owoce sezonowe.
 
                                                                                   WYKONANIE
Utrzyj jaja z cukrem,dodać mąkę,kisiel,proszek do pieczenia,wlać olej miksować.Piec o koło 45min .
                                                        Smacznego 8)
                                                                                                                                                                                       



                                     
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:59:05 wysłana przez Mateusz »
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)

czarny

  • Nowy użytkownik
  • Oceniam +0/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 9
    • Zobacz profil
Odp: Kącik Kulinarny....
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2015, 04:32:16 »

Czy ktoś ma dobry przepis na "czerninę"??
Pochodzę z Polski centralnej, mieszkam w Małopolsce, a tu nikt tego by nawet nie zjadł, nie mówiąc o zrobieniu.
No ja pamiętam czerninę robioną przez dziadka.....tyle że miałem wtedy kilka lat :'(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:58:44 wysłana przez Mateusz »
Zapisane

Salomon

  • Moderator Globalny
  • Nowy użytkownik
  • *****
  • Oceniam +2/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Kącik Kulinarny....
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2015, 19:27:52 »

Masz racje co do tego, ja w sumie nic nie jadam gdzie jest śladowa ilość krwi.Nie widzę nic w tym smacznego .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:58:27 wysłana przez Mateusz »
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)

Salomon

  • Moderator Globalny
  • Nowy użytkownik
  • *****
  • Oceniam +2/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Kącik Kulinarny....
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2015, 17:11:38 »



¾ szkl. cukru
4 jajka
80 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • *UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.
    Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie.


    Składniki kremu czekoladowego: 400 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka)
  • 3 - 4   łyżki kakao
  • 400 - 500 g twarogowego serka śmietankowego o kremowej konsystencji
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 pomarańcza (250 - 300 g)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 150 g cukru pudru
  • 6 - 7 łyżeczek żelatyny


  • Oprócz tego:ok. 1 kg gruszek soczystych i miękkich ( u mnie odmiana Generał) **
  • ok. 50g gorzkiej czekolady

  • ** można zastąpić gruszkami w syropie lub z kompotu (należy je dokładnie osączyć przed  ułożeniem  na blacie biszkoptowym)


    Wykonanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
    Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę. 
    Pomarańczę myjemy szczoteczką i polewamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce, z pomarańczy wyciskamy sok. Połową soku nasączamy biszkopt. Pozostałą część odstawiamy.
    Na biszkopt układamy połówki gruszek obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych.


    Wykonanie kremu czekoladowego:
    Budyń mieszamy w ¼ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy z 3 łyżkami cukru. Kakao rozcieramy w niewielkiej ilości wrzątku i dajemy do gotującego się mleka. Gotujemy ok. 2 minut, po czym wlewamy rozprowadzony w mleku budyń i stale mieszając  gotujemy  do utraty surowizny. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką (aby na powierzchni nie utworzył się kożuch).

    Mikserem ręcznym mieszamy serek, dodajemy porcjami cukier puder, przestudzony budyń, startą skórkę pomarańczową i pozostały sok. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

    Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy  w jak najmniejszej ilości wrzątku. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy serowo - budyniowej, stale mieszając ręcznym mikserem na zmniejszonych obrotach. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z kremem najlepiej za pomocą dużej łopatki lub łyżki.
    Natychmiast  wylewamy na biszkopt z gruszkami i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny ( najlepiej na noc). Przed podaniem dekorujemy w dowolny sposób czekoladowymi wiórkami*

    * Czekoladę dzielimy na kostki, wkładamy do naczynia. Naczynie zanurzamy w gorącej kąpieli i podgrzewamy do chwili rozpuszczenia czekolady. Natychmiast wylewamy na duży płaski półmisek, rozprowadzamy łopatką i wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje za pomocą skrawaka do sera żółtego wiórkujemy ją.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:58:05 wysłana przez Mateusz »
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)

Salomon

  • Moderator Globalny
  • Nowy użytkownik
  • *****
  • Oceniam +2/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Kącik Kulinarny....
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2015, 10:44:14 »

15os
10godz.
5293kcal
Leśny mech – najlepsze ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i granatemSkładniki:mąka pszenna 540 g
  • cukier 300 g
  • jajka 220 g
  • proszek do pieczenia 8 g
  • szpinak mrożony 400 g
  • śmietana 36% 500 ml
  • śmietan fix 9 g
  • cukier puder 40 g
  • galaretka cytrynowa 75 g
  • galaretka agrestowa 75 g
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:57:37 wysłana przez Mateusz »
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)

Salomon

  • Moderator Globalny
  • Nowy użytkownik
  • *****
  • Oceniam +2/-0
  • Offline Offline
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
Odp: Kącik Kulinarny....
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2015, 10:50:54 »


Składniki:
[/size][/color]
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 4 jaja
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku )


    • [/size]Wykonanie:[/color]
      [/size]Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru.[/color]
      [/size]do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki.[/color]
      [/size]
      [/size]Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto.[/color]
      [/size]Piec w 180 stopniach C przez 40 minut.[/color]

      [/size]Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.[/color]
      [/size]http://zpierwszegotloczenia.pl/obrazek/319341.jpeg[/color]
      [/size]Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.[/color]
    [/list]
    « Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:56:55 wysłana przez Mateusz »
    Zapisane
    "Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)

    Salomon

    • Moderator Globalny
    • Nowy użytkownik
    • *****
    • Oceniam +2/-0
    • Offline Offline
    • Płeć: Mężczyzna
    • Wiadomości: 22
      • Zobacz profil
    Odp: Kącik Kulinarny....
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2015, 21:59:15 »

    Dietetyczne ciasto: 20 dag masła 3 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 7 łyżek jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 10 dag wiórek kokosowych 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki wody (przegotowanej, ziemnej) 2 łyżki mleka aromat migdałowy Do dekoracji: kolorowe cukierki (np. na Wielkanoc i wiosnę w zielonym kolorze)
    [/size][/color]
    Zapisane
    "Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)
     

    + Szybka odpowiedź

    Polityka cookies
    Darmowe Fora | Darmowe Forum
    croatia warriorsidiot polishlife typer masters