http://www.biblia-ksiega-faktow.darmowefora.pl

Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

Forum SMF zostało uruchomione!



Wyślij odpowiedź

Uwaga: W tym wątku nie pisano od 120 dni.
Jeżeli nie masz pewności, że chcesz tu odpowiedzieć, rozważ rozpoczęcie nowego wątku.

Uwaga: ta wiadomość nie zostanie pokazana dopóki nie będzie zaakceptowana przez moderatora.

Nazwa:
Email:
Temat:
Ikona wiadomości:

Załącz:
(Wyczyść załącznik)
(więcej załączników)
Dozwolone typy plików: doc, gif, jpg, mpg, pdf, png, txt, zip
Ograniczenia: 4 załączniki na wiadomość, maksymalny rozmiar wszystkich załączników 192KB, maksymalny rozmiar jednego załącznika 128KB
Wszystkie załączone pliki nie zostaną wyświetlone do czasu zatwierdzenia ich przez moderatora.

Skróty: naciśnij alt+s aby wysłać wiadomość, alt+p aby ją podejrzeć


Podgląd wątku

Wysłany przez: Salomon
« dnia: Kwiecień 26, 2015, 21:59:15 »

Dietetyczne ciasto: 20 dag masła 3 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 7 łyżek jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 10 dag wiórek kokosowych 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki wody (przegotowanej, ziemnej) 2 łyżki mleka aromat migdałowy Do dekoracji: kolorowe cukierki (np. na Wielkanoc i wiosnę w zielonym kolorze)
[/size][/color]
Wysłany przez: Salomon
« dnia: Kwiecień 06, 2015, 10:50:54 »


Składniki:
[/size][/color]
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 4 jaja
    • 1,5 szklanki cukru pudru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku )


    • [/size]Wykonanie:[/color]
      [/size]Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru.[/color]
      [/size]do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki.[/color]
      [/size]
      [/size]Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto.[/color]
      [/size]Piec w 180 stopniach C przez 40 minut.[/color]

      [/size]Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.[/color]
      [/size]http://zpierwszegotloczenia.pl/obrazek/319341.jpeg[/color]
      [/size]Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.[/color]
    [/list]
    Wysłany przez: Salomon
    « dnia: Kwiecień 06, 2015, 10:44:14 »

    15os
    10godz.
    5293kcal
    Leśny mech – najlepsze ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i granatemSkładniki:mąka pszenna 540 g
    • cukier 300 g
    • jajka 220 g
    • proszek do pieczenia 8 g
    • szpinak mrożony 400 g
    • śmietana 36% 500 ml
    • śmietan fix 9 g
    • cukier puder 40 g
    • galaretka cytrynowa 75 g
    • galaretka agrestowa 75 g
    Wysłany przez: Salomon
    « dnia: Marzec 03, 2015, 17:11:38 »



    ¾ szkl. cukru
    4 jajka
    80 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
    • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • *UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy.
      Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie.


      Składniki kremu czekoladowego: 400 ml mleka
    • 1 op. budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka)
    • 3 - 4   łyżki kakao
    • 400 - 500 g twarogowego serka śmietankowego o kremowej konsystencji
    • 400 ml śmietany kremówki
    • 1 pomarańcza (250 - 300 g)
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 150 g cukru pudru
    • 6 - 7 łyżeczek żelatyny


    • Oprócz tego:ok. 1 kg gruszek soczystych i miękkich ( u mnie odmiana Generał) **
    • ok. 50g gorzkiej czekolady

    • ** można zastąpić gruszkami w syropie lub z kompotu (należy je dokładnie osączyć przed  ułożeniem  na blacie biszkoptowym