http://www.biblia-ksiega-faktow.darmowefora.pl
Maj 04, 2024, 09:37:29
Witamy,
Gość
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Forum SMF zostało uruchomione!
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Rejestracja
http://www.biblia-ksiega-faktow.darmowefora.pl
>
Kategoria ogólna
>
Dyskusja ogólna
>
Kącik Kulinarny....
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
Do dołu
Odpowiedz
Drukuj
Autor
Wątek: Kącik Kulinarny.... (Przeczytany 2793 razy)
Mateusz
Bibia-Księga-Faktów
Administrator
Aktywny użytkownik
Oceniam +3/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 161
Kącik Kulinarny....
«
dnia:
Luty 14, 2015, 12:28:26 »
Cytuj
Wszystko na temat kuchni. Możemy, dzielić się swoimi pomysłami na dobre dania, na temat wypieków itd....
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:59:43 wysłana przez Mateusz
»
Zapisane
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...
Salomon
Moderator Globalny
Nowy użytkownik
Oceniam +2/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 22
Odp: Kącik Kulinarny....
«
Odpowiedź #1 dnia:
Luty 14, 2015, 20:40:55 »
Cytuj
[img[[/b]http://[/img]
Pyszne i proste do przyrządzenia kotlety z ryżu : " KOTLETY Z RYŻU "
2,3 woreczki ugotowanego ryżu
2 jaja ugotowane na twardo
1 jajo surowe
2 łyżki koperku i natka pietruszki
1,2 łyżka margaryny WYKONANIE
Drobno posiekać jaja i wymieszać z ryżem,dodać jajo surowe ,łyżkę lub dwie margaryny ,siekaną zieleninę oraz przyprawy.Z masy formować kotlety obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć. Smacznego
[size=78%] [/size]
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:59:24 wysłana przez Mateusz
»
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)
Salomon
Moderator Globalny
Nowy użytkownik
Oceniam +2/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 22
Odp: Kącik Kulinarny....
«
Odpowiedź #2 dnia:
Luty 14, 2015, 21:01:12 »
Cytuj
Coś do po rannej kawy :
Składniki: "Różowe Ciasto"
6 jajek
1szk. cukru
1szk. oleju (można dodać margarynę)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1szk. mąki
1szk. kisilu wiśniowego w proszku
owoce sezonowe.
WYKONANIE
Utrzyj jaja z cukrem,dodać mąkę,kisiel,proszek do pieczenia,wlać olej miksować.Piec o koło 45min .
Smacznego
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:59:05 wysłana przez Mateusz
»
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)
czarny
Nowy użytkownik
Oceniam +0/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 9
Odp: Kącik Kulinarny....
«
Odpowiedź #3 dnia:
Luty 15, 2015, 04:32:16 »
Cytuj
Czy ktoś ma dobry przepis na "czerninę"??
Pochodzę z Polski centralnej, mieszkam w Małopolsce, a tu nikt tego by nawet nie zjadł, nie mówiąc o zrobieniu.
No ja pamiętam czerninę robioną przez dziadka.....tyle że miałem wtedy kilka lat
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:58:44 wysłana przez Mateusz
»
Zapisane
Salomon
Moderator Globalny
Nowy użytkownik
Oceniam +2/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 22
Odp: Kącik Kulinarny....
«
Odpowiedź #4 dnia:
Luty 18, 2015, 19:27:52 »
Cytuj
Masz racje co do tego, ja w sumie nic nie jadam gdzie jest śladowa ilość krwi.Nie widzę nic w tym smacznego .
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:58:27 wysłana przez Mateusz
»
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)
Salomon
Moderator Globalny
Nowy użytkownik
Oceniam +2/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 22
Odp: Kącik Kulinarny....
«
Odpowiedź #5 dnia:
Marzec 03, 2015, 17:11:38 »
Cytuj
¾ szkl. cukru
4 jajka
80 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
*
UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy
.
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ¾ ilości składników podanych w przepisie.
Składniki kremu czekoladowego:
400 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego ( na 500 ml mleka)
3 - 4 łyżki kakao
400 - 500 g twarogowego serka śmietankowego o kremowej konsystencji
400 ml śmietany kremówki
1 pomarańcza (250 - 300 g)
3 łyżki cukru kryształu
150 g cukru pudru
6 - 7 łyżeczek żelatyny
Oprócz tego:
ok. 1 kg gruszek soczystych i miękkich ( u mnie odmiana Generał) **
ok. 50g gorzkiej czekolady
** można zastąpić gruszkami w syropie lub z kompotu (należy je dokładnie osączyć przed ułożeniem na blacie biszkoptowym)
Wykonanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.
Pomarańczę myjemy szczoteczką i polewamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce, z pomarańczy wyciskamy sok. Połową soku nasączamy biszkopt. Pozostałą część odstawiamy.
Na biszkopt układamy połówki gruszek obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych.
Wykonanie kremu czekoladowego:
Budyń mieszamy w ¼ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy z 3 łyżkami cukru. Kakao rozcieramy w niewielkiej ilości wrzątku i dajemy do gotującego się mleka. Gotujemy ok. 2 minut, po czym wlewamy rozprowadzony w mleku budyń i stale mieszając gotujemy do utraty surowizny. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką (aby na powierzchni nie utworzył się kożuch).
Mikserem ręcznym mieszamy serek, dodajemy porcjami cukier puder, przestudzony budyń, startą skórkę pomarańczową i pozostały sok. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę do masy serowo - budyniowej, stale mieszając ręcznym mikserem na zmniejszonych obrotach. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z kremem najlepiej za pomocą dużej łopatki lub łyżki.
Natychmiast wylewamy na biszkopt z gruszkami i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny ( najlepiej na noc). Przed podaniem dekorujemy w dowolny sposób czekoladowymi wiórkami*
* Czekoladę dzielimy na kostki, wkładamy do naczynia. Naczynie zanurzamy w gorącej kąpieli i podgrzewamy do chwili rozpuszczenia czekolady. Natychmiast wylewamy na duży płaski półmisek, rozprowadzamy łopatką i wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje za pomocą skrawaka do sera żółtego wiórkujemy ją.
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:58:05 wysłana przez Mateusz
»
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)
Salomon
Moderator Globalny
Nowy użytkownik
Oceniam +2/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 22
Odp: Kącik Kulinarny....
«
Odpowiedź #6 dnia:
Kwiecień 06, 2015, 10:44:14 »
Cytuj
15
os
10
godz.
5293
kcal
Leśny mech – najlepsze ciasto szpinakowe z kremem, galaretką i granatem
Składniki:
mąka pszenna
540 g
cukier
300 g
jajka
220 g
proszek do pieczenia
8 g
szpinak mrożony
400 g
śmietana 36%
500 ml
śmietan fix
9 g
cukier puder
40 g
galaretka cytrynowa
75 g
galaretka agrestowa
75 g
P
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2015, 14:57:37 wysłana przez Mateusz
»
Zapisane
"Szczęśliwy ten, który nie stoi na drodze grzeszników, ani nie zasiada w gronie szyderców(...)Ps.1:1-3)
Salomon
Moderator Globalny
Nowy użytkownik
Oceniam +2/-0
Offline
Płeć:
Wiadomości: 22
Odp: Kącik Kulinarny....
«
Odpowiedź #7 dnia:
Kwiecień 06, 2015, 10:50:54 »
Cytuj
Składniki:
[/size]
[/color]
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 jaja
1,5 szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki tartej, odsączonej marchwi ( ja wykorzystałam marchew po wyciskaniu soku )
[/size]
Wykonanie:
[/color]
[/size]
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru.
[/color]
[/size]
do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki.
[/color]
[/size]
[/size]
Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto.
[/color]
[/size]
Piec w 180 stopniach C przez 40 minut.
[/color]
[/size]